Jelajah Pendidikan KPM Tahun 2018

Jelajah Pendidikan KPM Tahun 2018

1
2
3
4

Program Jelajah Pendidikan KPM 2018 memberi peluang kepada Kementerian untuk mendekati masyarakat  di seluruh negara dengan berkongsi kejayaan serta mendapatkan pandangan serta maklum balas terhadap usaha Kementerian dalam meningkatkan akses kepada pendidikan berkualiti.

Masyarakat seluruh negara berpeluang melihat sendiri transformasi pendidikan negara melalui pelaksanaan insiatif di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.  Program selama 2 hari ini, masyarakat akan disajikan dengan kejayaan hasil daripada transformasi pendidikan negara dan perubahan yang berlaku dalam sistem pendidikan kita yang bakal menyediakan anak-anak mendepani cabaran masa hadapan. Inisiatif yang juga akan dikongsi dengan masyarakat termasuk bantuan persekolahan, memperkasa kualiti guru, menggalakkan perkongsian awam dan swasta serta pembangunan dan penyelenggaraan sekolah dan institusi pendidikan di bawah KPM.

Tahun ini KPM akan menjelajah ke enam lokasi di seluruh negara bermula di Kajang, Selangor; seterusnya ke Langkawi, Kedah; Pasir Puteh, Kelantan; Parit Buntar, Perak; Temerloh, Pahang dan Tawau, Sabah.

Jelajah Pendidikan ini adalah platform terbaik kepada masyarakat untuk bersemuka bagi bertanyakan pelbagai persoalan berkaitan pendidikan samada di peringkat prasekolah sehingga di peringkat lepas menengah.